Čajovník čínsky je vždyzelený ker a jeho domovinou je juhovýchodná Ázia. Pre komerčné účely ho dnes pestujú aj v iných oblastiach sveta, hlavne v tropickom a subtropickom pásme, ale aj v teplejších oblastiach mierneho pásma.
U nás sa pestuje výlučne ako izbová rastlina, pretože by nemal šancu prežiť zimy. Obľubuje síce skôr chlad, ale ideálna teplota sa pohybuje od piatich do dvadsiatich stupňov. V najhoršom prípade je schopný prežiť i pri nulových teplotách, ale v takýchto podmienkach by nám určite dobre neprosperoval.
Dobrým miestom v našom byte, je miestnosť, alebo chodba so stálou teplotou a vyššie spomenutým rozmedzím teplôt. Vhodné je svetlé stanovisko, avšak nie priame slnko. Ideálnejší je skôr polotieň.
Ľudia, ktorí majú s touto rastlinou skúsenosti, jej pestovanie prirovnávajú ku kaméliám.
Čajovník obľubuje kyslejšiu pôdu a vlhkosť. Tú môžeme dosiahnuť pravidelným poprašovaním celej rastliny s vodou. Zálievka musí byť dostatočná, čajovník však znesie skôr sucho, ako dlhodobé premokrenie pôdy.
Mnohokrát sa stáva, že rastlina krásne rastie, avšak zrazu zhodí všetky listy a uhynie. Môže za to nadmerné množstvo vápniku. Ten čajovník neznáša. Preto ho zalievajte iba mäkkou a odstátou vodou.
Pestovať ho môžeme zo semien, alebo odrezkov.Prvý spôsob je samozrejme o čosi zdĺhavejší. K semenám sa však dostanete jednoduchšie, keďže tieto rastliny u nás pestuje len málokto. Ak na ne nenatrafíte v obchodoch, objednajte si semená z internetu.
Hneď na začiatku zvoľte o čosi väčší kvetináč.Prvé tri roky, totiž týmto rastlinám neprospieva presádzanie. Ak už k tomuto úkonu dôjde, s koreňmi manipulujte veľmi opatrne. Akékoľvek ich poškodenie, dokáže rastline veľmi ublížiť.
Ak sa vám pošťastí a v obchode natrafíte na už mladé rastlinky, s ich kúpou určite neváhajte. Čaj si môžete pripraviť z čerstvých listov, alebo ich najprv vysušiť.