Kokosové mlieko je vo všeobecnosti považované za veľmi zdravú surovinu. Ak patríte k tým, ktorí sú presvedčení, že všetko zdravé, musí chutiť odporne, verte že pri kokosovom mlieku to naozaj takto nie je. Je veľmi lahodné, mierne sladké a navyše má i plnú chuť. Ak ho teda použijete do receptov, ako náhradu klasického mlieka, nemusíte sa obávať, že by boli riedke, alebo ich chuť bola planá.

koková polévka

Ako sa vyrába a prečo je tak zdravý


Kokosové mlieko je vyrobené z kokosovej vody, teda tekutiny, ktorá sa v orechoch nachádza prirodzene, ale taktiež z ich dužiny. Je získavané zo starších orechov, pretože tie mladšie neobsahujú dostatok dužiny. Táto biela tekutina obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok. Jednou z najdôležitejších je kyselina laurová. Tá tvorí viac ako päťdesiat percent všetkých tukov v mlieku. Ide o nasýtenú mastnú kyselinu, ktorá v našom tele slúži ako zdroj energie.

kokos

Aj keď ide o nasýtenú kyselinu, v skutočnosti nezvyšuje cholesterol. Práve naopak, dokáže udržiavať jeho správnu hladinu, dokonca ho znižovať. Taktiež znižuje vysoký krvný tlak a jeho pravidelné užívanie predchádza srdcovocievnym ochoreniam. Minerály, ktoré obsahuje navyše udržiavajú cievy zdravé a elastické. Majú taktiež vplyv na kvalitu našej krvi.
Jednu nevýhodu, by sme však predsa len našli. Plnotučné kokosové mlieko je vysoko kalorická potravina. Môžete síce používať to odtučnené, avšak v tomto prípade prichádzate o spomínané kyseliny, ktoré nášmu organizmu iba prospievajú. Ak sa obávate priberania na váhe, nekonzumujte toto mlieko príliš často. Taktiež suroviny, s ktorými ho skombinujete, by nemali byť príliš tučné. Kokosové mlieko neobsahuje laktózu ani iné alergény, preto je vhodnou potravinou pre tých, ktorý nemôžu konzumovať kravské, kozie, či ovčie mlieko. Výhodou je aj vysoký obsah elektrolitov, ktoré nášmu organizmu dodávajú dostatok energie. Preto je veľmi dobrou potravinou pre športovcov, alebo inak vyťažených ľudí.